All blogposts

CO2-compensatie voor onze evenementen? Niet zo moeilijk als je zou denken… by Michaël

07 juli 2017
blog-carbon-offsetting-for-our-events-detail

Onze eerste ervaring met CO2-compensatie tijdens een evenement gebeurde op vraag van de Europese Commissie, toen we de eerste editie van de Sustainable Energy Week mochten organiseren. Die hebben we uiteindelijk drie jaar na elkaar georganiseerd. Het project is een heel mooi voorbeeld van de samenwerking binnen de groep want we deden een beroep op de expertise van zowel VO Europe, Voice als VO Event.

Context: Een jaar na het klimaatakkoord van Parijs trekt de Europese tak van VO Group haar inspanningen van 2016 door om de editie 2017 van de Europese week voor duurzame energie voor te bereiden.

Ter herinnering, dankzij het plan voor CO2-compensatie van al het gedrukt materiaal – dat er kwam op vraag van de Europese Commissie – konden we een compensatiecertificaat in de wacht slepen voor 234 kg CO2 in 2016.

Het totale resultaat van de compensatie in 2016-2017 is 2869 kg, dus bijna 3 ton. Dit is een overzicht van het opgesplitste resultaat:

In 2016

 • 168 kg voor A1-posters
 • 17 kg voor postkaartjes - COP 21 - Parijs
 • 414 kg voor promotieposters –
 • 11 kg voor visitekaartjes
 • 26 kg voor bladwijzers

 

In 2017

 • 234 kg voor postkaartjes (COP 22 – Marrakech)
 • 154 kg voor grote affiches (COP 22 – Marrakech)
 • 280 kg voor bladwijzers (COP 22 – Marrakech)
 • 141 kg voor A3-affiches
 • 334 kg voor bladwijzers
 • 155 kg voor grote affiches
 • 962 kg voor brochures
 • Elke kilogram gecompenseerde uitstoot draagt bij aan een duurzame verbetering van de leefomstandigheden op 3 continenten!

Lokale actie, globale impact

Elk gebaar, groot of klein, telt mee, zolang het maar een verschil maakt. Het compensatieprogramma komt CO2-neutraal gecertifieerde projecten met een sociale dimensie ten goede.

Met onze compensaties hebben we de volgende projecten kunnen financieren :

Bandeira & Capelli – Brazilië

Project voor een keramische oven die met biomassa wordt verwarmd. Bedoeling is om keramiek te maken in ovens die op hernieuwbare energie werken.

Het project omvat ook een sociaal luik, in die zin dat kinderen er nieuwe technieken mee kunnen leren en dus nieuwe toekomstmogelijkheden krijgen.

 

Biogas CDM Project of Bagepalli Coolie Sangha – India

Dit project zoekt financiering voor 18.000 ovens op biomassa voor huishoudelijk gebruik in India. De ambitie is om de traditionele huisovens (om te koken, voor warm water) die met niet-hernieuwbare energie werken te vervangen.

 

Waterzuivering – Kenia

De initiatiefnemers van dit project willen zorgen voor een betere toegang tot drinkwater op het Keniaanse platteland. Traditioneel wordt water er gezuiverd door het te koken, waarvoor brandhout nodig is. Door toestellen te verdelen met een waterfilter die geen elektriciteit of brandstof nodig heeft, zorgt het project dat er veel minder brandhout nodig is en er dus ook geen CO2 wordt uitgestoten.

April Salumei Sustainable Forest Management: Met dit project kunnen traditionele eigenaars genieten van commerciële voordelen voor het instandhouden van hun bossen. De federale overheid en 92% van de lokale bevolking steunen met dit project de bescherming van het bos.

Naast dit project heeft onze klant IBA ook gevraagd om de CO2-afdruk van de viering van zijn 30-jarig bestaan te analyseren. Daarop heeft de organisatie CO2 Logic een studie uitgevoerd om te bepalen waar de 63 ton CO2-uitstoot van dat evenement vandaan kwam.

Zo hebben we die CO2-uitstoot niet alleen kunnen compenseren maar we hebben ook een heel precies actieplan opgesteld om de uitstoot te verkleinen op basis van hun aanbevelingen en onze expertise op het vlak van onderzoek naar duurzame alternatieven.

 

Overzicht van het rapport van CO2 Logic:

Ook voor onze interne werking hebben we een beroep gedaan op CO2 Logic voor de CO2-compensatie van ons seminarie, waarvoor 80 mensen het vliegtuig moesten nemen.

 

Besluit

We beseffen dat compensatie zeker geen ideale oplossing is maar we zien het als een eerste stap. De volgende stap is om van bij het begin minder vervuilende bestemmingen of projecten voor te stellen. Tegenwoordig bieden we al onze klanten voor elk project systematisch CO2-compensatie aan, ook al is voorlopig nog niet iedereen bereid om de financiële kost daarvan te dragen. Maar ondanks alles zijn we blij dat we bijdragen aan een mentaliteitswijziging.

Meer blog artikels

 • Opening van het VO LAB

  BUSINESS
 • Kennismaking met Julien

  MEET OUR CSR TEAM
 • Naar een duurzaam aankoopbeleid

  ACTIONS