All blogposts

Hackathon, de nieuwe tool voor innovatie by Véra

08 mei 2019
300319_Utopix_Hackaton_Jean-Philippe1
300319_Utopix_Hackaton_Jean-Philippe57
300319_Utopix_Hackaton_Jean-Philippe208
MPD_5000
MPD_5289

Hackathon is een samentrekking van ‘hack’ en ‘marathon’ en betekent eigenlijk een wedstrijd in innovatie om met nieuwe ideeën te komen voor een bepaald probleem. Steeds meer organisaties organiseren zo’n hackathon om innoverende oplossingen te vinden, out of the box. Drie dagen lang laten deelnemers uit de IT-sector, techbedrijfjes, startups enz. hun creativiteit de vrije loop om een vooraf bepaalde uitdaging aan te gaan.

Merken, bedrijven maar ook instellingen hebben regelmatig behoefte aan frisse ideeën en nieuwe strategieën. Tegelijk zijn zij ook vragende partij voor nieuwe tools die de trend naar collaborative working ondersteunen. Daarom surfen de meeste spelers mee op de golf van de hackathon, die bovendien een aanzienlijke tijdswinst oplevert.

Ook VO Europe springt nu mee op de kar. Het agentschap kreeg van de DG GROW (Europese Commissie) de opdracht om een reeks hackathons te organiseren voor vernieuwende oplossingen voor een portaalwebsite. Voor alle burgers en bedrijven die in een ander land van de EU willen gaan wonen of zaken doen, zou die website hét centrale aanspreekpunt moeten worden. De site is bedoeld om de eengemaakte Europese markt te ondersteunen met informatie, procedures en overzichtelijke ondersteunende diensten op maat van burgers en bedrijven. Op dit ogenblik zijn er 4 hackathons gepland in verschillende steden: Brussel, Tallinn, Boekarest en Barcelona. Per hackathon wordt er rond één vraagstuk gewerkt. Deelnemers krijgen van de Europese Commissie de vraag om tools voor feedback te ontwikkelen, ondersteunende diensten uit te werken, ervoor te zorgen dat informatie over taksen gemakkelijk te vinden is, en een zoeksysteem uit te dokteren dat een grote hoeveelheid productinformatie aankan.

De eerste editie vond eind maart in BeCentral in Brussel plaats, 24 uur aan een stuk. De 40 ervaren deelnemers verdeelden die tijd in twee blokken: de eerste opdracht bestond uit het ontwikkelen van een aantal feedbacktools waarmee gebruikers kunnen aangeven wat voor hen de grootste struikelblokken zijn. Daarnaast moesten er tools voor feedback en waardering worden uitgewerkt.

Team #EUWeHaveAProblem kwam uiteindelijk met het winnende idee: verzamel alle problemen van gebruikers onder één hashtag om de verzamelde gegevens in de back-end tot statistieken te verwerken. De winnaars mochten 5.000 euro onder elkaar verdelen, een mooie beloning voor 24 uur hard werk!

Voor de volgende hackathon gaat het richting Boekarest, waar deelnemers zullen werken rond ondersteunende diensten

Om het initiatief van de Europese Commissie te promoten en te realiseren koos VO Europe voor een samenwerking met Voice. Dat agentschap voor digitale communicatie binnen VO Group stond tijdens de 24 uurshackathon in voor de live coverage en stories in de Facebookgroep en op het Facebookaccount van de DG GROW. Ook de groep kreeg regelmatig een newsfeed. Daarnaast zat Voice ook achter het systeem voor de inschrijving van de deelnemers aan de 4 edities.

Opnieuw hebben twee agentschappen van VO Group dus samen succes behaald. De Europese Commissie kan tevreden terugblikken, de vier winnaars zijn in de wolken en VO Europe staat nu al in de startblokken om de volgende hackathons voor te bereiden.

Opnieuw een mooi voorbeeld van de doeltreffende samenwerking binnen VO Group!