All blogposts

On the way to an efficient air saving – A car-free day at VO’s by Véra

06 januari 2020
JSV6
JSV19
JSV18

In november laatstleden organiseerde het CSR-team (Corporate Social Responsability) van VO een sensibiliseringscampagne voor al zijn medewerkers over de gevolgen van de CO2 die de verschillende vervoersmiddelen uitstoten. Deze eerste editie werd meteen een succes!

Het milieu is een belangrijke kwestie voor VO Group. Respect voor de planeet maakt immers deel uit van zijn DNA en dat blijkt steeds opnieuw uit de verschillende acties die de groep organiseert. De eerste autoloze VO-dag stond in het teken van de vervoersmiddelen die de VO-medewerkers gebruiken van en naar het werk. Het werd een vrolijke eerste sessie met een live histogram. Zo kreeg iedereen meteen een overzicht van de populairste alternatieve vervoersmiddelen. De medewerkers stelden zelf het histogram samen: ze tekenden met viltstift het vervoermiddel dat ze die dag gebruikten op een post-it, die op een bord werd gekleefd.

Een overtuigende collectieve inspanning

Een groot aantal medewerkers speelden het spel mee en kozen op deze bijzondere dag voor zachte mobiliteit. Het resultaat van de actie: een totaal van 3.582,4 gram CO2 voor 75 medewerkers. De tram genoot het meest succes met 29 % van alle verplaatsingen. Carpooling werd sterk aangemoedigd en vertegenwoordigde 10 % van de vervoermiddelen. Dankzij de overstap van een eigen auto naar carpooling werd 762 gram CO2 uitgespaard.

Hier vind je onze uitgangspunten voor deze berekeningen.

Een betere luchtkwaliteit

De gevolgen van de verplaatsingen op de luchtkwaliteit in Brussel verdienden bijzondere aandacht. Enerzijds werden tijdens de communicatiecampagne cijfers en studies van onder andere Bruxsel’Air en Touring verspreid om deelname aan dit type acties aan te moedigen. Anderzijds stond de tool centraal die VO Group (ons agentschap voor institutionele communicatie naar de bevolking) ontwikkelde voor Brussel Mobiliteit, in het kader van hun communicatiecampagne voor de Europese Week van de Mobiliteit: een calculator die de impact van de verplaatsingen op de luchtkwaliteit in Brussel meet.

Een geslaagde actie

De feedback van de deelnemers van VO aan deze eerste editie was uiterst positief. Iedereen was zeer blij met het initiatief en dan vooral omdat nieuwe mogelijkheden werden ontdekt om verplaatsingsgewoonten van en naar het werk te veranderen.

VO is dan weer trots op de geestdrift en het enthousiasme van haar medewerkers over deze actie. De tweede editie voor volgend jaar staat al in de steigers!

Meer blog artikels

  • VO recycleert sigarettenpeuken en beschermt het milieu!

    MEET OUR CSR TEAM
  • I want to ride my bicycle

    ACTIONS
  • De successen van het Lab

    BUSINESS